Maartje Oosterink

Communicatieadviseur & woordvoerder

TeamAlert brengt andere vormen van afleiding in verkeer aan het licht

  1. Home
  2. Nieuws
  3. TeamAlert brengt andere vormen van afleiding in verkeer aan het licht
02 augustus 2023 Maartje Oosterink

Utrecht – Jongerenorganisatie TeamAlert brengt nieuwe inzichten aan het licht over afleiding in het verkeer, naast het veelbesproken telefoongebruik. Uit een recent afgerond onderzoek blijkt dat verschillende activiteiten als zeer afleidend worden ervaren in het verkeer en gevaar met zich meebrengen.

Focus
Focus op de weg. Het kan soms lastig zijn. Even snel je telefoon uit je tas pakken of een ongeluk aan de andere weghelft. Er zijn verschillende factoren in het verkeer die voor afleiding kunnen zorgen. Uit onderzoek van TeamAlert is gebleken dat maar liefst bijna een kwart van de jongeren betrokken is geweest bij een verkeersongeval als gevolg van afleiding. Dit vooral op de fiets of de (deel)scooter. Alarmerende cijfers die de ernst van het probleem benadrukken.

 

Afleidende activiteiten in verkeer  
Het onderzoek van TeamAlert heeft de meest afleidende activiteiten in het verkeer, naast telefoongebruik, in kaart gebracht. Jongeren zien het pakken van objecten, kijken naar opvallende gebeurtenissen, ongelukken of reclame en praten met iemand als de meest afleidende activiteiten in het verkeer. Deze resultaten benadrukken dat afleiding niet alleen wordt veroorzaakt door mobielgebruik, maar ook door andere factoren die de aandacht van jongeren kan afleiden.

Minder reclameborden

Ondanks dat jongeren van mening zijn dat bepaalde activiteiten in het verkeer afleidend zijn, voeren zij dit gedrag alsnog uit. Dit kan erop duiden dat jongeren de risico’s van afleiding niet of te weinig inzien om het gedrag daadwerkelijk niet uit te voeren. Volgens de jongeren zelf kan afleiding verminderd worden door de reclame borden langs de weg te verminderen. Ook meer controle en handhaving is volgens de jongeren een goed idee zodat de pakkans vergroot wordt. TeamAlert pleit voor bewustwording en maatregelen om de verkeersveiligheid onder jongeren te verhogen.

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.