Geschreven door

TeamAlert

Jongerenorganisatie

Alles wat je moet weten over het appverbod op de fiets

  1. Home
  2. Blog
  3. Alles wat je moet weten over het appverbod op de fiets
01 juli 2019 TeamAlert

Het appverbod is nu dan echt ingegaan. Word je betrapt? Dan kan je een boete verwachten. Daar zitten we dus écht niet op te wachten. Hoe zit het eigenlijk? Wat mag nog wel en wat absoluut niet? We zetten alles op een rijtje zodat je helemaal op de hoogte bent.

Wat is voor mij het boetebedrag?
De boete is voor fietsers €95, voor snor- en bromfietsers €160 en voor automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en trambestuurders €240. Voor jongeren onder de 16 jaar bedragen alle boetes 50% van de totale boete, kinderen onder de 12 jaar krijgen alleen een waarschuwing. Ben je tussen de 12 en 16 jaar? Dan kan je voor appen op de fiets dus een boete van €47,50 verwachten.

Wat mag ik nog wel vasthouden?
Je mag je stuur nog vasthouden ;-). Het is vanaf nu verboden tijdens het besturen van alle voertuigen om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Dus naast je mobiele telefoon, mag je ook geen navigatiesystemen, tablets of digitale foto- en videocamera’s vasthouden tijdens het fietsen. Live gaan op Insta of vloggen op de fiets is dus verleden tijd.

Is mijn smartwatch nu ook verboden?
Nee. Het is verboden om apparatuur vast te houden. Je smartwatch of andere apparatuur draag je om je lichaam en is dus niet verboden. Blijf natuurlijk wel goed op de weg letten!

En hoe zit het met muziek luisteren?
Je mag je telefoon niet vasthouden, maar je mag wel muziek luisteren. Doe dit dan met één oortje in zodat je het verkeer in de omgeving hoort. Het volgende nummer opzetten kan vaak via je koptelefoon of oortje. Tip: zorg ervoor dat je thuis een leuke playlist maakt met je lievelingsnummers ;-).

Hoe moet ik dán navigeren als ik op de fiets zit?
Je kunt een telefoonhouder voor op de fiets aanschaffen. Je monteert deze op je fiets en plaatst je telefoon erin voordat je op de fiets stapt. Zo kan je de navigatie handsfree blijven volgen. Tip: je kan de navigatie ook gesproken via je oortjes af laten spelen. Om het adres in te voeren moet je even afstappen. Installatie-advies? Check dan deze hilarische vlog van Lars en Koen!

Mag ik appen als ik stilsta met mijn fiets?
Ja dat mag uiteraard wel. Sta je te wachten voor een stoplicht? Dan mag je gewoon even je telefoon checken. Let op: zodra je op de fiets stapt moet je telefoon weer terug in je zak. Houd natuurlijk wel even rekening met je omgeving

Hoe gevaarlijk is appen op de fiets nou eigenlijk?
Best wel gevaarlijk. Het appverbod komt er natuurlijk niet voor niets. Bij 33% van de fietsongelukken waren jongeren afgeleid. Fietsers die tijdens het rijden hun telefoon gebruiken ervaren meer risico en vertonen vaak onveilig gedrag. Eén op zes jongeren uit ons jongerenpanel heeft meegemaakt dat iemand een ongeluk veroorzaakte door smartphonegebruik. Heftig!

Wordt er streng gecontroleerd?
Ja. De nieuwe wet moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen. In het begin wordt er zelfs extra gehandhaafd vertelde de Minister van Justitie eerder dit jaar. Dus stop die telefoon in je broekzak, jas of tas en rij MONO.

Wat vinden jongeren van het appverbod?
Wij vroegen het onze volgers op Instagram. Net iets meer jongeren vinden het appverbod een goed idee: 56%. Een meerderheid geeft ook aan dat zij zich aan het appverbod gaan houden: 54%. 

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.