Geschreven door

TeamAlert

Jongerenorganisatie

Met deze tips van jij nooit dronken van je fiets

  1. Home
  2. Blog
  3. Met deze tips van jij nooit dronken van je fiets
25 oktober 2021 TeamAlert

“He biertje?!” Twee woorden die bij een avond stappen bij de meeste van jullie niet kunnen ontbreken. Aan dat leuke avondje komt helaas ook weer een eind en dan is de vraag: “hoe kom ik veilig thuis?” Na het lezen van deze blog hoef je je geen zorgen te maken dat je nog dronken van je fiets valt.

WAT DOET ALCOHOL MET JE IN HET VERKEER?
Eerst even wat feitenkennis over alcohol. Wist je dat alcohol op de fiets verschillende risico’s met zich meebrengt? Zo geeft elk glas alcohol je zin in nóg meer alcohol. Ook voel je je zelfverzekerder en onderschat je risico’s en gevaren van rijden onder invloed van alcohol. Je kunt je ook moeilijker concentreren op het verkeer en je reactievermogen neemt af. Tot slot zoek je sneller grenzen op van wat wel en niet mag. Wist je dat fietsers na het gebruik van alcohol of drugs een 4,5 keer hoger risico hebben om zelf een ongeval met een ander voertuig te veroorzaken en een 12 keer hoger risico om een enkelvoudig fietsongeval te veroorzaken? Heftig!

Maar hoe kom je dan wel veilig thuis?
Zorg voor een Bob, misschien vindt een van je vrienden of jijzelf het helemaal niet erg om een keertje niet te drinken. Is ook nog eens gezond om een keer die kater te skippen. Als dit niet lukt kan je ook zorgen voor een taxi, maar stap nooit straalbezopen op de fiets. Je mag officieel maar met twee drankjes op fietsen. Als je dan na een avond stappen toch gaat fietsen, dan zijn deze tips voor jou onmisbaar:

  • Goede fietsverlichting. Om je even op te frissen betekent dit een geel of wit voorlicht en een rood achterlicht. Fun fact: lampjes mogen ook bevestigd worden aan romp of rugtas, maar niet op hoofd, arm of benen.
  • Zorg ervoor dat je MONO rijdt. Dit betekent ongestoord onderweg, door je telefoon uit/stil te zetten. Je hebt je vrienden toch net nog gezien?
  • Laat je ook niet afleiden door met muziek op te fietsen. Je oortjes verdienen bovendien ook wat rust na zo’n avond.

Wat ook niet onbelangrijk is om te weten: alcohol werkt langer door dan je denkt. Als je bijvoorbeeld twee biertjes op hebt ben je al drie uur onder invloed. Als je acht of meer biertjes achter je kiezen hebt, kan het betekenen dat je de volgende ochtend nog steeds niet nuchter bent om terug naar huis te rijden. Als je jezelf hiervan bewust maakt, kan je volgend weekend zonder zorgen gewoon weer op pad.

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.