Off op je mobiel, lekker genieten

  1. Home
  2. Voor jongeren
  3. Even off
  4. Op je mobiel

Wie heeft er nu nog geen smartphone… Die dingen zijn gewoon niet meer weg te denken uit ons leven. We zitten zo’n 3 uur per dag op social media. Dat is bijna 1 dag per week, 1 maand per jaar en 10 jaar in een gemiddeld mensenleven! De helft van alle jongeren geeft aan dat het wel ff wat minder kan. Want altijd maar 'aan' staan levert stress op en weinig rust. Bovendien kunnen we die tijd eigenlijk wel beter besteden, toch?! Wij geven 8 simpele tips die je gelijk kan gebruiken en die jou gaan helpen om veel relaxter en gelukkiger te zijn.

1. Maak jezelf bewust 😱
Je schermtijd weleens gecheckt? Pff.. schrikken! Via schermtijd op iPhone of apps als QualityTime kan je zien hoeveel tijd jij aan je smartphone besteedt. Vraag jezelf af: is dit wel normaal? Het is goed om te realiseren dat je telefoon écht verslavend kan zijn. Je wordt ‘beloond’ als je op je telefoon kijkt. Dat geeft even een goed gevoel, maar op lange termijn werkt het juist tegen je.

Leuke tip: met de app Forest kun je zelf doelen stellen over hoelang je niet op je telefoon wilt kijken. Je plant een zaadje die 30 minuten nodig heeft om te groeien tot een volledige boom. Iedere boom in het bos geeft het aantal keren aan dat je een half uur geen andere apps hebt geopend op je telefoon. Kijk je wel op je telefoon? Dan gaat de boom 'dood'. Ook de app Flipd is een aanrader. Hiermee kun je je vrienden uitnodigen en samen tracken wie de minste tijd op zijn of haar telefoon heeft besteed. Challenge accepted?

2. Verminder je push-berichten 📲
Kleine moeite, maar een heel groot effect! Gemiddeld krijgen we zo’n 65 meldingen per dag op onze telefoon, waarmee je steeds verleid wordt om ‘m op te pakken. Hoeveel beter zou het zijn als je jouw telefoon alleen pakt wanneer jij dat zelf wil? Bij iPhone en Android kan je via instellingen per app precies aangeven of je meldingen wilt ontvangen. Veel van ons vinden het wel chill om nog meldingen te ontvangen van bijvoorbeeld WhatsApp. Gouden tip is om al je drukke groepsapps te ‘dempen’, zodat je niet constant gestoord wordt. Wil je even een momentje helemaal OFF zijn om met je hobby of school bezig te zijn, of ben je onderweg op de fiets of in de auto? Stel dan tijdelijk een niet-storen functie in. Weten hoe? Check het hier.

Leuke tip: als jij in WhatsApp liever je meldingen aan laat staan, stel dan per chat een apart meldingsgeluid in. Zo weet je wanneer een belangrijk iemand iets stuurt en wanneer iets onbelangrijk is.

3. Laat weten dat je OFF bent 📵
Wil je even een momentje OFF zijn? Zorg er dan voor dat je vrienden weten dat je aan het genieten bent. Stuur een appje: ik ben even OFF, of verander je WhatsApp-status. Zo word je niet gestoord en verwacht ook niemand een reactie van jou.

4. Begin en eindig je dag zonder telefoon 😴
Voor het slapen appen of Netflix kijken? Dan slaap je slechter en kan je op langere termijn gezondheidsproblemen krijgen. Leg je telefoon daarom een uur voordat je gaat slapen weg. Ben je opgestaan? Meteen je telefoon checken geeft een slechte start van de dag. Probeer eerst 30 minuten niet op je telefoon te kijken en ga rustig genieten van je ontbijt. Lekker hoor! 

Leuke tip: gebruik je telefoon niet als wekker, maar koop een old school radiowekker. Dan hoeft ‘ie niet mee de slaapkamer in en slaap je beter!  

5. Laat je telefoon soms ff liggen 📞
Als je telefoon niet bij jou in de buurt is, kan je ook niet verleid worden door al je meldingen. Spreek daarom met jezelf of je ouders af waar of wanneer je geen telefoon gebruikt. Maak bijvoorbeeld van je slaapkamer een mobielvrije zone of spreek af om geen telefoons te gebruiken tijdens een hobby of sport, of wanneer je met vrienden bent. Bewust even OFF zijn tijdens dit soort momenten zorgt ervoor dat je veel beter kan genieten van het échte leven.

6. Plan je socialmedia-momenten 🕐
Je kent het vast wel: eindeloos scrollen in een tijdlijn die eindeloos doorgaat. Wil je graag je telefoon bewuster gebruiken? Plan je socialmedia-momenten in en stop je telefoon weg wanneer jij met iets bezig bent wat jij eigenlijk belangrijker vindt. Nog grootser aanpakken? Houd dan een keer een digital detox voor een avond, dag of weekend. 

7. Maak het moeilijk en minder aantrekkelijk 😵
Deze is voor de die-hards, die hun telefoon zó onaantrekkelijk willen maken dat je er al snel helemaal klaar mee bent: 

  • Zet je scherm op zwart-wit #grayscalechallenge
  • Maak een screensaver met ‘waarom pak ik mijn telefoon?’ LOL. 
  • Zet op je beginscherm alleen de apps die je echt nodig hebt. 

8. Beloon jezelf 🎁
Wanneer jij even lekker OFF bent geweest zonder afleiding van je telefoon, vergeet jezelf dan niet te belonen! Eet iets lekkers, koop iets nieuws of ga leuke dingen doen. Lukt het jou om minder op je telefoon te zitten? Dan levert dat natuurlijk extra tijd op. Maak een lijstje van dingen die je graag nog wilt doen. Maak er geen to do-lijst van met suffe klusjes, maar zet er dingen op waar jij écht blij van wordt: ga op stap, lees een boek of ontdek een oude hobby.

Heb jij nog een goede tip die hier ontbreekt? Deel jouw tip via een DM @teamalertnl en wij zetten hem erbij!

Voorheen wilde ik niks missen en voel ik soms ook de verplichting naar andere toe om erbij te zijn. Ik leer daar eigenlijk steeds meer schijt aan te hebben en voor mezelf te kiezen.

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.