Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren als maaltijdbezorger in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren als maaltijdbezorger in het verkeer
20 oktober 2023 Saar Hadders

Een kwart van de jonge maaltijdbezorgers is wel eens betrokken geweest bij een verkeersongeluk (TeamAlert, 2022). Gemiddeld blijken maaltijdbezorgers zo’n twee keer per week betrokken te zijn bij een verkeersongeluk (RTL Nieuws, 2019). Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten rondom maaltijdbezorgers in het verkeer. Zo plaatste BN DeStem in januari 2023 een bericht over twee ongevallen in nog geen uur tijd met maaltijdbezorgers in Breda (BN DeStem, 2023). Wat er bekend is over jongeren als maaltijdbezorger, wordt in deze factsheet beschreven.

 

Jongeren als risicogroep

Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep in het verkeer. Om deze reden focust TeamAlert zich, als expert op het gebied van jongeren, in deze factsheet op jongeren als maaltijdbezorgers. We gaan onder andere in op het concept van maaltijdbezorging, de redenen van jongeren om als maaltijdbezorger te werken en wat er bekend is over de veiligheid van maaltijdbezorgers in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:

  • Uit onderzoek van TeamAlert blijkt ongeveer een kwart van de maaltijdbezorgers wel eens betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeluk tijdens werk;
  • Maaltijdbezorgers geven aan in het verkeer regelmatig in onveilige situaties terecht te komen, maar ze voelen zich niet onveilig in het verkeer. Ze hebben het idee dat gevaarlijke situaties niet ontstaan door hun eigen gedrag, 95% van de maaltijdbezorger vindt dat zij zelf goed kunnen rijden;
  • Bezorg Veilig is een initiatief opgezet voor maaltijdbezorgers, waar zowel de bezorgers als werkgevers terecht kunnen voor informatie, inzichten en een online training om de verkeersveiligheid te bevorderen.

 

Wil je nog meer weten over jongeren die zich als maaltijdbezorger in het verkeer begeven? Download dan de volledige factsheet.

 

Een keer vrijblijvend sparren over maaltijdbezorgers? Neem dan contact op met onze adviseur.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.