Florien Huizinga

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en normoverschrijdend gedrag in het verkeer

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren en normoverschrijdend gedrag in het verkeer
24 september 2023 Florien Huizinga

Normoverschrijdend gedrag in het verkeer houdt in dat iemand de geschreven of ongeschreven regels die gelden in het verkeer breekt. Uit onderzoeken van TeamAlert blijkt dat een bepaalde groep jongeren op meerdere gebieden normoverschrijdend gedrag vertoont, zoals rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs en asociaal rijgedrag (zoals extreem hard rijden, bumperkleven en rechts inhalen). Zo blijkt 32% van de jongeren in het afgelopen jaar wel eens met te veel alcohol op te hebben gereden (TeamAlert, 2023). In 2021 reed 19% van de jongeren zonder rijbewijs op de scooter, 11% reed zonder rijbewijs in de auto (TeamAlert, 2021). Ruim twee op de drie jongeren maakt zich wel eens schuldig aan asociaal gedrag in het verkeer (TeamAlert, 2022).

Jongeren als risicogroep
Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep in het verkeer, omdat ze vaak nog onervaren zijn. Normoverschrijdend gedrag, in de vorm van verkeersovertredingen, verhoogt het risico op een verkeersongeval. Om deze reden focust TeamAlert zich in deze factsheet op jongeren en normoverschrijdend gedrag in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet. 

 

Wat weet je na het lezen van deze factsheet:

  • Jongeren die normoverschrijdend gedrag vertonen in het verkeer vinden dat regels gebroken mogen worden wanneer zij het niet eens zijn met regels of wanneer zij met het overtreden van regels geen gevaarlijke situaties of hinder veroorzaken;
  • Het vertonen van normoverschrijdend gedrag in het verkeer hangt samen met een aantal persoonlijkheidskenmerken die het gedrag versterken, zoals impulsiviteit en een narcistische persoonlijkheid;
  • Het volgen van gevaarherkenningstraining ‘Blikveld’ helpt jonge beginnende bestuurders veiliger aan het verkeer deel te nemen.

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en normoverschrijdend verkeersgedrag? Download dan de volledige factsheet.

 

Een keer vrijblijvend sparren over normoverschrijders in het verkeer? Neem contact op met onze adviseur.

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.