Meer weten? Neem contact op!

Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en snelheid

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Factsheets
  4. Jongeren en snelheid
31 augustus 2023 Saar Hadders

Bij ongeveer een derde van de dodelijke verkeersongevallen speelt te hard rijden een rol (SWOV, 2021). Hoe harder iemand rijdt, hoe groter de kans op een ongeluk. Ook geldt: hoe hoger de snelheid, hoe ernstiger de afloop van een verkeersongeval. De kans op (ernstig) letsel is bij 80 km/u groter dan bij 30 km/u (Infopolitie, 2021).

Het risico van te hard rijden voor jongeren 
Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep in het verkeer, omdat ze vaak nog onervaren zijn. Vaak hebben ze te maken met een gebrek aan hogere orde vaardigheden, zoals gevaarherkenning en het inschatten van de eigen rijvaardigheid. Ook bewust risicogedrag speelt een grote rol bij ongevallen, zoals te hard rijden (Clarke, Ward & Truman, 2005). Gezien het hogere risico van jongeren die te hard rijden, focust TeamAlert zich in deze factsheet op jongeren en snelheid in het verkeer. De informatie uit de factsheet is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen, rapporten van kennisinstituten en onderzoeken van TeamAlert. Jaarlijks wordt de kennis in deze factsheet geüpdatet.  

Wat weet je na het lezen van deze factsheet: 

  • 86% van de jongeren rijdt weleens te hard. Gemiddeld rijden jongeren meer snelheidsboetes dan ervaren automobilisten; 
  • Jongeren zijn gevoelig voor groepsdruk. Hoe hoger de groepsdruk is, hoe meer jongeren de intentie hebben om te hard te rijden (vooral wanneer jongeren met vrienden in de auto zitten); 
  • De sociale omgeving is een beschermende factor op het gebied van te hard rijden. Wanneer er familieleden of kinderen in de auto zitten, rijden jongeren niet te hard.  

 

Wil je nog meer weten over het thema jongeren en snelheid? Download dan de volledige factsheet.

Een keer vrijblijvend sparren over snelheid in het verkeer? Neem contact op met onze adviseur.

 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.