Benthe Schuurman

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren als onzekere bestuurders

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren als onzekere bestuurders
12 september 2022 Benthe Schuurman

Rijangst is de angst om auto te rijden. Over het algemeen hebben Nederlanders hun rijangst goed onder controle, slechts één op de tien Nederlanders geeft aan wel eens bang te zijn om auto te rijden. Wanneer je echter kijkt naar jongere autobestuurders, blijkt dat bijna een kwart van de 18- tot en met 29-jarigen rijangst ervaart. Deze jonge autobestuurders zijn bijvoorbeeld bang om op de snelweg te rijden of om schade te maken (Diks Verzekeringen & Keiman, 2021). TeamAlert heeft onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de doelgroep onzekere bestuurders: hoe kenmerkt deze doelgroep zich? Wat maakt jongeren onzeker achter het stuur en zorgt deze onzekerheid ervoor dat ze zich anders gedragen in het verkeer?

Het onderzoek
Om antwoord te geven op deze vragen, voerde TeamAlert in september 2022 een online vragenlijstonderzoek uit naar jongeren en jongvolwassenen tussen de 17 en 30 jaar die zich wel eens onzeker voelen in bepaalde verkeerssituaties. In totaal hebben 505 onzekere bestuurders deelgenomen aan dit onderzoek.

 

Resultaten in het kort:

  • Het niet op je gemak voelen in bepaalde verkeerssituaties is de voornaamste reden voor onzekere bestuurders om zich onzeker te voelen achter het stuur. Voor onzekere bestuurders met een extreme rijangst zijn de redenen ‘lange tijd niet meer gereden’ en ‘weinig rijervaring’ veel belangrijker dan voor andere onzekere bestuurders;
  • Onzekere bestuurders die langer hun rijbewijs hebben (1-3 jaar of langer dan 5 jaar) ervaren een hogere mate van rijangst dan onzekere bestuurders die nog maar net hun rijbewijs hebben;
  • Onzekere bestuurders nemen door hun onzekerheid liever het openbaar vervoer. Onzekere bestuurders die een extreme vorm van rijangst ervaren pakken daarnaast liever de fiets en vermijden autorijden in het algemeen vaker dan bestuurders die niet onzeker zijn. 

 

Wil je meer weten over onzekerheid of angst in het verkeer en hoe hierop ingespeeld kan worden? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.