Sjoerd van Halem

Gedragsonderzoeker

Jongeren en duurzaamheid

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en duurzaamheid
31 juli 2023 Sjoerd van Halem

Jongeren maken zich zorgen om het klimaat. Dit blijkt onder andere uit de massale staking onder Nederlandse jongeren op 27 september 2019. Ze volgden hierin het voorbeeld van de Zweedse Greta Thunberg, die in 2018 haar schoollessen staakte om de Zweedse regering onder druk te zetten om de CO2-uitstootdoelstellingen te behalen (BBC, 2021). Ruim 35.000 duizend jongeren en volwassenen kwamen samen in Den Haag om deel te nemen aan de grootste internationale klimaatstaking ooit (Klimaatstaking, 2019).

 

Klimaat en het verkeer
De manier hoe jongeren tegen het klimaatprobleem aankijken, kan hun verkeersgedrag beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duurzaam rijgedrag in de auto en de keuze voor een bepaald vervoersmiddel. Om deze reden heeft TeamAlert onderzocht welk duurzaam gedrag jongeren vertonen naar aanleiding van het klimaatprobleem, in hoeverre het klimaatprobleem hun gedrag in het verkeer beïnvloedt en in hoeverre zij bereid zijn om gebruik te maken van innovatieve en duurzame oplossingen in relatie tot klimaat en verkeer.

 

Trendanalyse
In de trendanalyse ‘Jongeren van nu’ worden tweejaarlijks acht thema’s onderzocht die relevant zijn in het leven van jongeren. Door deze onderzoeken is en blijft TeamAlert goed op de hoogte van ontwikkelingen in de belevingswereld van jongeren en kan hier tijdig op in worden gespeeld. Duurzaamheid vormt een van de thema’s van dit grootschalige onderzoek. In 2021 werd het eerste onderzoek op dit thema uitgevoerd. Begin 2023 is dit thema voor de tweede keer onderzocht.  Beide rapporten kunnen hiernaast gedownload worden.  

 

Het onderzoek
Middels een online vragenlijstonderzoek heeft TeamAlert in 2023 achterhaald hoe jongeren aankijken tegen klimaatverandering en het klimaatprobleem. In totaal hebben 909 jongeren deelgenomen aan het onderzoek.

 

Resultaten in het kort:

  • De meeste jongeren denken na over wat ze zelf kunnen doen in het dagelijks leven om bij te dragen aan het klimaat;
  • Hoewel jongeren in 2023 zich nog steeds bekommeren om klimaatverandering, is dit minder geworden ten opzichte van 2021;
    • Jongeren maken in 2023 minder vaak duurzame keuzes in het dagelijks leven;
  • Vergeleken met 2021 maken jongeren in 2023 juist méér innovatieve en duurzame vervoersmiddelen, zoals elektrisch- en deelvervoer.

Wil jij meer weten over jongeren en duurzaamheid? Download dan het volledige onderzoeksrapport van 2023 óf 2021

 

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van jongeren en verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.