Stan Alewijnse

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en Verkeersapps

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en Verkeersapps
01 april 2025 Stan Alewijnse

Verkeersapps zoals Google Maps, Flitsmeister en Waze zijn populair onder jongeren. Ze helpen jongeren door waarschuwingen te geven over bijvoorbeeld files, flitsers, politiecontroles en verkeersongevallen. Tegelijkertijd kunnen deze meldingen ook afleiden en juist aansporen om te snel te rijden. Jonge, onervaren automobilisten hebben een vier keer zo grote kans op een ernstig ongeval dan ervaren automobilisten vanwege een gebrek aan vaardigheden, onervarenheid in het verkeer, en een verhoogde mate van risicogedrag (SWOV, 2005; SPV, 2018). Voor jongeren is het daarom extra belangrijk om tijdens het rijden niet te worden afgeleid en niet te worden aangemoedigd om te snel te rijden.

 

Het onderzoek

Om te onderzoeken hoe jongeren deze verkeersapps ervaren en gebruiken, voerde TeamAlert een vragenlijstonderzoek uit onder 352 jongeren van 17 tot en met 24 jaar die weleens verkeersapps gebruiken.

 

De resultaten in het kort

  • Ruim driekwart van de jongeren (77%) rijdt wel eens te hard op een weg waar niet geflitst wordt, ten opzichte van 16% op een weg waar wel geflitst wordt.
  • De helft van de jongeren (49%) vindt dat ze veiliger rijden door het gebruik van een verkeersapp.
  • Hoewel bijna de helft van de jongeren (48%) regelmatig meldingen bevestigt en een derde (35%) zelf verkeerssituaties doorgeeft, beschouwen de meeste jongeren verkeersapps niet als afleidend.

Wil je nog meer weten over jongeren en verkeersapps? Download hier het volledige onderzoek.

Vul je gegevens in om het onderzoek of factsheet te downloaden.

Jongeren en Verkeersapps

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden?

Geke van der Veen

Adviseur jongeren & maatschappij

Ruben Heinen

Adviseur jongeren & maatschappij

Relevante onderzoeken

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!