Meer weten? Neem contact op!

Florien Huizinga

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren op de elektrische fiets

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren op de elektrische fiets
11 november 2023 Florien Huizinga

De helft van de jongeren rijdt wel eens op een elektrische fiets (TeamAlert, 2023). Dit is niet zonder risico, uit ongevalscijfers blijkt namelijk dat er steeds meer jongeren betrokken zijn bij ongevallen op de elektrische fiets (VeiligheidNL, 2022). TeamAlert onderzocht hoe jongeren zich gedragen op de e-fiets en hoe ze zelf aankijken tegen de verkeersveiligheid van het nieuwe vervoersmiddel.  

Jongeren als risicogroepJongeren die gebruik maken van deze nieuwe, elektrische vervoersmiddelen bevinden zich vanwege hun leeftijd in een kwetsbare positie. Om deze reden heeft TeamAlert in 2023 uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van de elektrische fiets onder jongeren en welke motivaties en attitudes zij hebben ten opzichte van dit voertuig.

 

Het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit drie fases: een literatuurstudie, focusgroepenonderzoek en tot slot een vragenlijstonderzoek. In de literatuurstudie zijn de risico’s van de elektrische fiets voor jongeren in kaart gebracht. Vervolgens is de kennis vanuit de literatuur getoetst door in gesprek te gaan met jongeren, in de vorm van drie focusgroepen. De inzichten vanuit de focusgroepen zijn tot slot getoetst onder een grote groep jongeren middels een vragenlijst (uitgezet en geanalyseerd door Ruigrok), waar in totaal 513 jongeren aan hebben deelgenomen.

Resultaten in het kort:

  • Meer dan de helft van de jongeren vindt elektrische fietsers gevaarlijker dan ‘normale fietsers’;
  • Ondanks dat de meeste elektrische fietsers in dit onderzoek vinden dat ze zich veilig gedragen op de e-fiets, vertoont een groot deel risicogedrag;
    • 15% rijdt op een opgevoerde elektrische fiets;
  • Ruim een derde van de jongeren is positief over het instellen van een leeftijdsgrens voor de elektrische fiets.

Wil jij meer weten over jongeren en de elektrische fiets? Download dan het rapport van de literatuurstudie, het focusgroeponderzoek of de kwantitatieve toetsing.

 

Meer weten over dit thema en ontdekken welke mogelijkheden TeamAlert biedt om te werken aan de verkeersveiligheid van jongeren? Neem dan contact op met onze adviseur. 

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.