Sjoerd van Halem

Gedragsonderzoeker

Jongeren en vrije tijd

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Onderzoeken
  4. Jongeren en vrije tijd
23 november 2021 Sjoerd van Halem

Jongeren bevinden zich in een levensfase waarin ze zich losmaken van hun ouders. Ze hechten meer belang aan de relatie met hun leeftijdsgenoten en ontwikkelen hun eigen identiteit. Naast school of werk hebben jongeren behoefte om zichzelf te kunnen ontplooien, zich te kunnen ontspannen en te doen wat zij leuk vinden (16-27.nl, z.d.). Dit benadrukt het belang van vrije tijd binnen de ontwikkeling van jongeren.

Vrije tijd en verkeer
In hun vrije tijd krijgen jongeren regelmatig te maken met verkeer. Zo zijn ze in het verkeer wanneer ze naar hun vrienden toe gaan of wanneer ze hun vrije tijd bijvoorbeeld in de auto of op de fiets besteden. Wat jongeren doen in hun vrije tijd kan daarnaast ook hun gedrag in het verkeer beïnvloeden. Denk hierbij aan telefoongebruik in het verkeer, maar ook middelengebruik wat kan leiden tot verkeersdeelname onder invloed. In dit onderzoek worden de onderwerpen vrije tijd en verkeer aan elkaar gekoppeld om zo meer inzicht te krijgen in hoe de vrijetijdsbesteding van jongeren hun verkeersdeelname kan beïnvloeden.

Trendanalyse
In de trendanalyse ‘Jongeren van nu’ worden tweejaarlijks acht thema’s onderzocht die relevant zijn in het leven van jongeren. Door deze onderzoeken is en blijft TeamAlert goed op de hoogte van ontwikkelingen in de belevingswereld van jongeren en kan hier tijdig op in worden gespeeld. Vrijetijdsbesteding vormt een van de thema’s van dit grootschalige onderzoek.

Het onderzoek
Middels een online vragenlijstonderzoek heeft TeamAlert in 2021 achterhaald hoe jongeren hun vrije tijd besteden en hoe dit mogelijk hun verkeersdeelname beïnvloedt. In totaal hebben 1027 jongeren deelgenomen aan het onderzoek.

Resultaten in het kort:

  • De meeste jongeren in dit onderzoek (83%) besteden hun vrije tijd aan het kijken van YouTube, Netflix of tv;
  • Bijna een derde van de jongeren (31%) spreekt vrienden meestal online;
  • Ruim een kwart van de jongeren (26%) rijdt in hun vrije tijd weleens een rondje in de auto.

Wil jij meer weten over jongeren en vrije tijd? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van jongeren en verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.