Saar Hadders

Gedragsonderzoeker en -ontwerper

Jongeren en duurzaamheid

  1. Home
  2. Kenniscentrum
  3. Trendanalyse
  4. Jongeren en duurzaamheid
09 september 2021 Saar Hadders

Jongeren maken zich zorgen om het klimaat. Dit blijkt onder andere uit de massale staking onder Nederlandse jongeren op 27 september 2019. Ze volgden hierin het voorbeeld van de Zweedse Greta Thunberg, die in 2018 haar schoollessen staakte om de Zweedse regering onder druk te zetten om de CO2-uitstootdoelstellingen te behalen (BBC, 2021). Ruim 35.000 duizend jongeren en volwassenen kwamen samen in Den Haag om deel te nemen aan de grootste internationale klimaatstaking ooit (Klimaatstaking, 2019).

Klimaat en het verkeer
De manier hoe jongeren tegen het klimaatprobleem aankijken, kan hun verkeersgedrag beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan duurzaam rijgedrag in de auto en de keuze voor een bepaald vervoersmiddel. Om deze reden heeft TeamAlert onderzocht welk duurzaam gedrag jongeren vertonen naar aanleiding van het klimaatprobleem, in hoeverre het klimaatprobleem hun gedrag in het verkeer beïnvloedt en in hoeverre zij bereid zijn om gebruik te maken van innovatieve en duurzame oplossingen in relatie tot klimaat en verkeer.

Trendanalyse
In de trendanalyse ‘Jongeren van nu’ worden tweejaarlijks acht thema’s onderzocht die relevant zijn in het leven van jongeren. Door deze onderzoeken is en blijft TeamAlert goed op de hoogte van ontwikkelingen in de belevingswereld van jongeren en kan hier tijdig op in worden gespeeld. Duurzaamheid vormt een van de thema’s van dit grootschalige onderzoek.

Het onderzoek
Middels een online vragenlijstonderzoek heeft TeamAlert in 2021 achterhaald hoe jongeren aankijken tegen klimaatverandering en het klimaatprobleem. In totaal hebben 755 jongeren deelgenomen aan het onderzoek.

Resultaten in het kort:

  • Bijna alle jongeren in het onderzoek (92%) vinden wereldwijde klimaatverandering een probleem;
  • 13% van de jongeren gaf het milieu op als belangrijkste reden om een vervoersmiddel te kiezen;
  • Bijna de helft van de jongeren (45%) wil in een elektrische auto rijden, als ze goedkoper zouden worden.

Wil jij meer weten over jongeren en duurzaamheid? Download dan het volledige onderzoeksrapport.

Een keer vrijblijvend sparren over dit thema en de mogelijkheden die TeamAlert biedt op het gebied van jongeren en verkeersveiligheid? Neem dan contact op met onze adviseur.

Een onderzoek laten uitvoeren?

Graag!

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.