Geschreven door

TeamAlert

Jongerenorganisatie

Voorlichting over gebruik van legale wiet

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Voorlichting over gebruik van legale wiet
04 april 2018 TeamAlert

Nu er waarschijnlijk een test komt met legale wietteelt, wil de overheid tegelijkertijd een voorlichtingscampagne starten. Zo worden jongeren gewezen op de gevolgen en gevaren van wietgebruik. De landelijke campagne moet op de juiste manier jongeren aanspreken om succesvol te zijn.

Eind 2017 besloot het kabinet om het testen van legale wietteelt toe te staan. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voor de wiet over de toonbank gaat. Maar als de wiet verkocht gaat worden, wil de overheid coffeeshopklanten waarschuwen voor de gevaren. Het is de bedoeling de verpakking van de legale wiet te voorzien van een etiket met de samenstelling, de hoeveelheid werkzame stof en informatie over de gezondheidsrisico's.

Effectieve aanpak
Preventiedeskundige Ferry Goossens van Trimbos vindt het idee van de campagne voor jongeren een goed plan, maar waarschuwt dat het wel op de goede manier moet worden opgezet en uitgevoerd. Ferry Goossens geeft aan dat goede voorlichting alleen werkt als het gecombineerd wordt met andere maatregelen. Dit kan onder andere door ook de omgeving van de doelgroep te betrekken. Bij een goede voorlichtingscampagne wordt gericht op de verschillende fases waar de doelgroep uit kan bestaan. De boodschap aan een sporadisch blower zal anders moeten zijn dan de boodschap aan een wietverslaafde. Om iets goed in te laten zinken, is herhaling belangrijk. Daarom zal de campagne via verschillende kanalen en communicatiemiddelen worden uitgezet.

Gevolgen van blowen
De wietgebruiker gaat binnen en buiten de coffeeshop op de hoogte gebracht worden van de gevolgen. Het Trimbos-instituut deed al eerder onderzoek naar wat die gevolgen zijn. Naast het voor de hand liggende verslaafd raken en beschadigen van de longen, heeft wiet nog meer nadelige effecten op zowel lichaam als geest. De lichamelijke gevolgen lopen uiteen van duizeligheid en misselijkheid tot het krijgen van hartkloppen en vermindering van de vruchtbaarheid. Geestelijke gevolgen zijn het verminderen van je reactievermogen en het toenemen van de kans op een psychose. TeamAlert maakt jongeren bewust van de gevaren van drugs in het verkeer met het thema rijden onder invloed.

Bron: RTLnieuws

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.