1 APRIL!!!🐸🐸

 1. Home
 2. Zelftest

Wilde jij de allernieuwste all-in-one zelftest bestellen, waarmee je kan checken of je nog mag rijden na een avondje stappen? Haal dat maar uit je hoofd 😉. Deze zelftest bestaat niet! We wish…

Alcohol in het verkeer

Wist je dat er bij een kwart van de auto-ongelukken drank in het spel is? Dat is niet zo gek als je bedenkt wat alcohol doet met je rijskills. 

 • Je reageert trager omdat alcohol een verdovende werking op je hersenen heeft. Een halve seconde trager reageren als je 80 km per uur rijdt, staat gelijk aan een afstand van 11 meter.
 • Je ziet minder goed (een soort van tunnelvisie). Zo kan jij die overstekende fietser zomaar over het hoofd zien.
 • Je denkt dat je alles aankan, zeker als er weinig verkeer op de weg is. 

En word je gepakt? Dan kun je een boete krijgen, je rijbewijs kan ingenomen worden en (in het ergste geval) krijg je een gevangenisstraf. Wist je trouwens dat de regels strenger zijn voor beginnende bestuurders als het gaat om alcohol? Jij mag 0,2 promille alcohol (een half glas bier) in je bloed hebben. Voor een ervaren bestuurder is dit 0,5 promille (2 glazen alcohol).

Stel, jij hebt een joint gerookt en stapt hierna achter het stuur van je scooter of auto. De maximumstraf voor rijden onder invloed van drugs is een jaar gevangenisstraf of een geldboete van maar liefst € 21.750,-. De rechter kan zelfs je rijbewijs afnemen voor vijf jaar!

Alcohol en drugs in het verkeer zijn een no-go

Hoe goed je ook kunt rijden, alcohol en drugs in het verkeer zijn nooit een goed idee. Het verhoogt de kans op een ongeval namelijk enorm. 

Per drugs is het verschillend hoe lang en op welke manier het je rijstijl beïnvloedt. Je denkt misschien dat je nog kan rijden, maar in de realiteit is dit écht anders.

 • Wist je bijvoorbeeld dat het 16 tot 40 uur duurt voordat je weer mag rijden na XTC? Bij meermalig doseren zelfs tot 58 uur.
 • Voor speed is dit 10 tot 25 uur. Bij meermaals, zwaar gebruik zelfs 40 uur per dosis.
 • Bij wiet geldt 6 tot 8 uur voordat je weer de weg op mag. Bij vaak blowen meer dan 8 uur. 
 • Voor alcohol geldt 1,5 uur wachttijd per gedronken glas.
Lees het verhaal van Sarah

Testen voor toegang achter het stuur

De TeamAlert-zelftest zorgt er dus niet voor dat je weet of je nog wel mag rijden na een avondje stappen of chillen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om veilig thuis te komen:

 • ⌚ Wacht tot je weer mag rijden. Meestal héél lang dus. 
 • 🦸‍♂️ Regel voordat je gaat partyen een nuchtere bestuurder, die je weer heelhuids thuisbrengt (held!)
 • 🚌 Ga met het ov of fiks een taxi. Zero stress.

Meer lezen? Doe dan! 👇

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.