De vraag der vragen: wat is de beste manier om gedrag te veranderen?

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Blogs
  4. Wat is de beste manier om gedrag te veranderen

Rijden onder invloed, te hard rijden of appen achter het stuur. Overtredingen in het verkeer worden altijd veroorzaakt door gedrag, bewust of onbewust. Bij TeamAlert houden we ons dan ook de hele dag bezig met jongeren aansporen om zelf veilige keuzes te maken. Maar, wat is de beste manier om gedrag te veranderen?

Dit is met afstand de vraag die ik als gedragsveranderaar het vaakst krijg. Wat zou het gemakkelijk zijn als we één standaard truc hadden om gedrag aan te pakken. Maar niks is zo weerbarstig als gedrag. Een beetje gedragsveranderaar beschikt dan ook niet over één standaard truc, maar over een trukendoos vol methodes in allerlei vormen en maten om gedrag aan te pakken. Waarom is dit zo belangrijk?

Pizzabrainstorm
“Als ik na xtc-gebruik een volledige nachtrust heb gehad, weet ik dat ik weer nuchter kan autorijden”, zei een meisje laatst tijdens een van onze ‘pizzabrainstorms’. Tijdens zo’n brainstorm, oftewel een focusgroep, nodigen we jongeren bij ons op kantoor uit om samen in gesprek te gaan. Met deze groep hadden we het over rijden onder invloed van drugs. Tegenover haar zat een jongen die toegaf: “Ik weet dat het niet oké is om onder invloed te rijden, maar soms kan het niet anders.” Deze uitspraken zeggen meer dan alleen de woorden. Welke informatie halen we hier nu uit?

 

Tussen de regels door

Het meisje geeft met deze ene zin namelijk aan dat ze eigenlijk helemaal niet onder invloed wíl rijden. Na een feestje blijft ze slapen, zodat ze de volgende dag weer nuchter is. Denkt ze. Maar heeft ze wel de juiste kennis om te weten wanneer ze weer nuchter kan rijden? Om haar gedrag te sturen, helpt om haar van de juiste kennis te voorzien over xtc. Een nacht slapen is namelijk niet altijd genoeg om weer volledig nuchter te worden. De jongen daarentegen zal niks aan deze kennis hebben. Zijn woorden laten zien dat hij dondersgoed weet dat je niet onder invloed moet rijden. Maar omdat hij het gevoel heeft soms niet anders te kunnen, maakt hij toch deze keuze.  

Door samen met jongeren aan tafel te zitten en met ze in gesprek te gaan, kom je er pas echt achter waarom ze bepaalde keuzes maken. Ook laten we de jongeren zelf nadenken over wat zou kunnen helpen om ze veilige keuzes te laten maken. Zo gaf de jongen aan tafel zelf aan dat hij veel rekening met de politie houdt, “omdat ik mijn rijbewijs niet kwijt wil. Niemand wil die kwijt… Dan verlies je je baan, omdat je niet zonder rijbewijs kan. Bijvoorbeeld omdat je op de trekker werkt.” De link tussen rijden onder invloed en je baan verliezen is er een die wij zelf niet snel zouden leggen zonder de doelgroep gesproken te hebben. We kruipen in de huid van de jongeren en zoeken aanknopingspunten om hen mee te triggeren.

Dé beste manier?
Pas als we de jongeren echt goed begrijpen, gaat de trukendoos met gedragsveranderingstechnieken open. De jongen zou andere keuzes maken als hij het gevoel heeft dat er een hoge pakkans is. Het meisje heeft juist meer kennis nodig. En zo vraagt elk probleem en elke doelgroep om een eigen aanpak. De beste manier om gedrag te veranderen? Die bestaat zeker. Dat is goed luisteren naar je doelgroep, hen leren begrijpen en je aanpak een-op-een op hen af te stemmen.

Welke technieken zijn er allemaal? En waarom en hoe verwerken we deze mechanismen in onze campagnes? Dat lees je in de volgende blogs!

 

Gea-Marit Dekker

Manager onderzoek & gedragsverandering

Lees ook deze blogs:

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.