Maartje Oosterink

Communicatieadviseur & woordvoerder

Jongeren willen verloren uitgaansjaren na corona inhalen

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Jongeren willen verloren uitgaansjaren na corona inhalen
26 oktober 2022 Maartje Oosterink

Na een lange periode van anderhalve meters kan het weer: feesten en dansen tot in de late uurtjes. Een grote groep jongeren ervaart sinds de coronapandemie vaak de behoefte om het gemiste feestleven in te halen, maar niet zonder consequenties. Zo blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert onder 904 jongeren.

Knaldrang

Geen feestjes, evenementen of clubborrels: de coronapandemie heeft er bij veel jongeren behoorlijk ingehakt. Het uitgaansleven is inmiddels weer in volle gang. Na een bijna twee jaar durende lockdown willen jongeren hun gemiste tijd inhalen. Door de heropening van de horeca hebben ze de intense behoefte om te feesten, ook wel ‘knaldrang’ genoemd. Een ontwikkeling die niet zonder risico’s gaat doordat jongeren gaan experimenteren en over hun grenzen gaan.

 

Jongerenorganisatie TeamAlert onderzocht in hoeverre jongeren knaldrang ervaren en wat de invloed hiervan is op het (uitgaans)leven. De meerderheid van de jongeren ervaart knaldrang, vooral sinds de intrede van de coronamaatregelen. Waar de meeste jongeren vóór corona nog soms of bijna nooit knaldrang ervaarden, ervaart de meerderheid van de jongeren sinds de coronamaatregelen in hogere mate knaldrang. Zo blijkt uit het onderzoek van TeamAlert onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar.

Jongeren en knaldrang, Actualiteitenonderzoek

Feesten en losgaan niet zonder consequenties

Voor de meeste jongeren is feesten en uitgaan een belangrijk onderdeel van hun leven. Ongeveer 4 op de 10 jongeren is zelfs van mening dat ze niet kunnen leven zonder uitgaan en feesten. De grote meerderheid van de jongeren voelt zich dan ook gelukkiger als zij kunnen feesten. De ervaren knaldrang sinds de coronapandemie is echter niet zonder consequenties.  Waar de knaldrang een positieve invloed heeft op het sociale leven van de jongeren, heeft het een minder goede invloed op de studie. Door het inhalen van de verloren uitgaansjaren komt studeren op de tweede plek en zijn jongeren vaak vermoeid tijdens het studeren. Ook drinkt een deel van de jongeren nu meer alcohol en gebruiken ze vaker drugs. De ‘knaldrang’ heeft gelukkig nauwelijks gevolgen voor het verkeersgedrag van jongeren.

Gedragsonderzoeker Claire Borst vertelt “De resultaten uit het onderzoek laten zien dat jongeren door de weggevallen mogelijkheid om uit te gaan nu de druk voelen om vaker te feesten. Echter, deze inhaalslag heeft een minder goede invloed op hun studie. Het is daarom belangrijk om jongeren bewust te maken om een goede balans te vinden tussen het uitgaan (als uitlaatklep) en de studie."

Lees ook:

Heb je een vraag? Neem contact met ons op

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.