The Battle interventie
Gerjanne van Oort

Tekstschrijver

Leerlingen in Almere strijden tegen elkaar in The Battle

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Leerlingen in Almere strijden tegen elkaar in The Battle
29 september 2022 Gerjanne van Oort

Hoeveel procent van alle fietsongelukken wordt veroorzaakt door afleiding? Hoe hoog is de boete voor appen op de fiets? En mag je eigenlijk onnodig je fietsbel gebruiken? Deze en andere quizvragen zetten jongeren tijdens The Battle aan het denken over het gevaar van afleiding in het verkeer. En hoe het veiliger kan. Met dat doel ontwikkelde TeamAlert de interventie The Battle. Deze keer gingen leerlingen van het Almeerse Poort Lyceum de strijd met elkaar aan.

Nieuwsgierige blikken op de gezichten van de leerlingen van klas P2a die het lokaal binnendruppelen. Ze worden begroet door Romy en Menno, jongerenvoorlichters van TeamAlert. De stoelen staan in een grote kring en op de vloer ligt een meterslang zebrapad. Voorin prijkt een bijna levensgroot stoplicht dat op rood staat. Wat gaat er gebeuren?

}
Ik vond de opdrachten leuk en grappig. Ik heb nieuwe dingen geleerd, dat van die boetes wist ik allemaal niet. Het was een leuke ochtend! (Juliëtte (12))

Kijken naar je eigen gedrag

“Ga staan als jij je weleens ergert aan mensen in het verkeer”. Met die vraag trapt Romy de les af. Een makkelijke vraag: de meeste leerlingen staan direct op van hun stoel. Enkele redenen van ergernis die de klas noemt: wielrenners die denken dat de weg van hen is en oude mensen. “Kijk nu eens eerlijk naar jezelf. Wie is zelf weleens degene in het verkeer aan wie anderen zich ergeren?” Romy’s vervolgvraag zorgt voor geroezemoes in de klas. Leerlingen lachen en praten door elkaar, “Ik nooit hoor!”. Na een paar seconden staat de helft van de jongeren op.

Wat doet afleiding met je? Dat testen de leerlingen in het tweede onderdeel. De hele klas gaat staan. De opdracht luidt: ga zo snel mogelijk zitten als het stoplicht op groen springt. De jongeren brengen het er goed vanaf, als iedereen zit staat er een halve seconde op Menno’s timer. Bij de tweede ronde geldt dezelfde opdracht, alleen moeten ze deze keer ondertussen overgooien met een bal. “En houd het stoplicht in de gaten!”, waarschuwt Menno. Simpel, toch? Dat de score deze keer maar liefst zes seconden is, hadden sommige leerlingen dan ook niet verwacht. Wat verklaart dit grote verschil? En waardoor kun je nog meer afgeleid worden? De klas praat erover door.

Wat een leuke les! De voorlichters zorgen voor een veilige sfeer in de klas, iedereen deed mee. En ik heb zelf ook nog wat geleerd. (Marrit Spijksma, docente Nederlands)

Uitbeelden en improviseren

Voor het volgende onderdeel wordt de klas in twee groepen verdeeld: team Blauw en team Rood. De echte battle begint. Tijdens deze ronde beelden de leerlingen onveilige verkeerssituaties al improviserend uit, hun teamgenoten moeten raden. Om het makkelijker te maken, komt er een kist met attributen tevoorschijn. Verschillende onveilige situaties komen voorbij: door rood fietsen, met z’n drieën op de fiets, je hand niet uitsteken. Een jongen heeft een fietsstuur in de hand en richt zijn telefoon omhoog. “Een selfie maken op de fiets!”, roept team Rood in koor. Na afloop is Romy benieuwd: wie herkent een van deze situaties?

De volgende ronde draait om kennis en snelheid. Quiztijd! De teams krijgen een vraag en de teamcaptain die de zoemer als eerst weet te bereiken, mag antwoord geven. Die vragen zijn zo makkelijk nog niet, ontdekken de jongeren al snel. Zo leren ze tot hun verbazing dat 45% van alle fietsongelukken wordt veroorzaakt door afleiding. “Wat is de boete voor met z’n drieën naast elkaar fietsen?”, luidt Romy’s volgende vraag. Een leerling schrikt als ze het antwoord hoort: “Wow, 100 euro?!”

Wat ga je anders doen?

Tot slot passen de jongeren toe wat ze hebben geleerd. Elk team schrijft hun goede voornemens op. Wat gaan ze anders doen als ze de volgende keer op de fiets stappen? En hoe zorgen ze dat ze dat volhouden? Romy en Menno testen of iedereen vandaag goed heeft opgelet en de laatste punten in The Battle worden verdeeld. Het is het blauwe team dat er vandaag met een nipte overwinning vandoor gaat. Heeft Almere er een klas vol oplettende weggebruikers bij?

Gerjanne van Oort

Meer weten over The Battle?

Bekijk deze online en offline interventies

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.