Escape Deapp

  1. Home
  2. Thema's
  3. Afleiding in het verkeer
  4. Escaperoom - Deapp

De telefoon is zowel op de fiets als in de auto een belangrijke bron van afleiding. Over het algemeen vinden jongeren het vaak minder gevaarlijk om de telefoon in het verkeer te gebruiken en/of denken dat ze dit zelf veilig kunnen.

Daarom heeft TeamAlert Escape Deapp ontwikkeld! Deze online escaperoom leert jongeren om op een bewuste manier om te gaan met hun telefoon.

Het doel is dat jongeren de (sociale) druk en het automatisme leren te weerstaan en om meer JOMO te kunnen zijn. Met JOMO bedoelen we de Joy Of Missing Out: even genieten van waar je op dat moment mee bezig bent, zonder gestoord te worden. Door afleiding bij de kern aan te pakken zullen jongeren ook in het verkeer minder afleiding van de telefoon ervaren.

Projectomschrijving

De online escaperoom is een populaire en interactieve spelvorm waarbij je binnen een bepaalde tijd allerlei puzzels, clues en raadsels moet vinden en oplossen. Zo ervaren de jongeren gedurende het spel wat afleiding met je doet en leren ze over de termen FOMO, JOMO en MONO. In de puzzels verschuilen verschillende opdrachten met verkeersonderwerpen omtrent afleiding. Zo trainen de jongeren tijdens een korte film met ervaringselement het weerstaan van afleiding. Alleen als het ze lukt om de afleiding te weerstaan, achterhalen zij de code. De code die nodig is om één van de puzzels te kraken!

De escaperoom is succesvol wanneer alle puzzels zijn opgelost en de lancering van de allerverwoestende app is tegengehouden. Als afsluiting volgt er een nabespreking samen met de jongerenvoorlichter. Hierbij zorgt het gedragsmechanisme transfer ervoor dat de jongeren de kennis uit de escape room meenemen in het echte leven.

Het project heeft twee speelscenario’s: 1. De jongerenvoorlichter begeleidt op afstand digitaal het project. 2. De jongerenvoorlichter komt naar de school en begeleidt het project in de klas. In beide scenario’s wordt de escape room online gespeeld. Middels dit concept kan TeamAlert jongeren altijd blijven bereiken, ook in tijden van pandemie.

Alle workshops van TeamAlert zijn wetenschappelijk onderbouwd en bevatten verschillende bewezen effectieve gedragsmechanismen die aansluiten op de motieven van het gedrag. Met als doel ervoor zorgen dat alle jongeren veilig thuiskomen!

Meer weten?

Donna Franken

Adviseur jongeren & maatschappij

Irina Terhorst

Accountmanager

Check onze andere interventies binnen dit thema

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.