Gerjanne van Oort

Tekstschrijver

Maaltijdbezorgers veiliger in het verkeer met platform Bezorg Veilig

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Maaltijdbezorgers veiliger in het verkeer met platform Bezorg Veilig
10 oktober 2022 Gerjanne van Oort

Alle maaltijdbezorgers veilig onderweg. Met dat streven werd het platform Bezorg Veilig in het leven geroepen. TeamAlert lanceerde het online platform in mei 2022, samen met ROV Zuid-Holland, provincies Gelderland en Overijssel en gemeente Rotterdam. Zowel bezorgers als hun werkgevers vinden het belangrijk dat er meer aandacht is voor verkeersveiligheid, blijkt uit onderzoek van TeamAlert. Hoe pakt Bezorg Veilig dit aan?

Woon je in de stad? Dan zie je er vast regelmatig een voorbij racen. Dagelijks rijden duizenden bezorgers door het hele land om mensen hun pizza pepperoni of broodje hamburger te bezorgen. En een beetje snel, als het kan. De maaltijdbezorgers zijn vaak jong en rijden op een scooter of e-bike. Volgens een enquêteonderzoek van TeamAlert is een op de vier maaltijdbezorgers weleens betrokken geweest bij een ongeval. Dat is niet zo verwonderlijk, vindt Suzanne van der Geest, onderzoeker en projectleider bij TeamAlert. “Omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is, zijn jongeren sneller geneigd tot risicovol gedrag in het verkeer. Het is een kwetsbare groep.”


Een ruime meerderheid van de bezorgers in het onderzoek geeft toe zelf risicogedrag te vertonen in het verkeer. “82% van de ondervraagden rijdt weleens over de stoep en 67% zegt soms op de verkeerde weghelft te rijden. Ondanks het risicogedrag dat de maaltijdbezorgers tonen, vindt 95% van hen dat zij goed rijden.” Reden om in actie te komen. In verder onderzoek ging TeamAlert met zowel bezorgers als werkgevers rond de tafel. De hoofdvraag: hoe kunnen we met z’n allen de veiligheid van maaltijdbezorgers verbeteren? Beide groepen vinden meer aandacht voor dit onderwerp belangrijk, zo blijkt uit de gesprekken. Hun wensen, suggesties en ideeën om daaraan bij te dragen, vertaalde TeamAlert naar een aanpak: Bezorg Veilig.

Omdat hun brein nog volop in ontwikkeling is, zijn jongeren sneller geneigd tot risicovol gedrag in het verkeer.

Online platform Bezorg Veilig

Bezorg Veilig biedt handvatten en tips om bezorgers veilig onderweg te laten zijn. “Bezorgers kunnen er een online training volgen. Daarin zien ze acht video’s van verkeerssituaties. Aan de deelnemer de taak om bij elke situatie in te schatten waar de gevaren zitten, en hoe zij het aan zouden pakken. We ontwikkelden de video’s samen met bezorgers, aan de hand van situaties die zij zelf hebben meegemaakt. De bezorgers waren ook bij de lancering van Bezorg Veilig en waren erg enthousiast.” De video’s in de training zorgen ervoor dat bezorgers bewuster worden van de gevaren, legt Suzanne uit. “Het is belangrijk dat er meer bewustwording komt. Zo wordt veilig verkeersgedrag geactiveerd.”

Niet alleen bezorgers kunnen terecht op het platform, ook werkgevers vinden er informatie en tips. “Tijdens de interviews gaven veel werkgevers aan dat ze veiligheid van hun bezorgers wel belangrijk vinden, maar niet goed weten hoe ze het aan moeten pakken. Op Bezorg Veilig lezen ze wat ze kunnen doen om bij te dragen aan de veiligheid. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goed onderhouden materiaal en door medewerkers instructies en trainingen aan te bieden.” Het sluit aan bij wat bezorgers aangaven in het onderzoek, vertelt Suzanne. “Bezorgers willen graag veilig onderweg zijn en hun werkgever moet hier ook iets in doen, vinden ze. Ze kwamen met allerlei tips en suggesties voor werkgevers, die hebben we verwerkt in het platform.”

Verkeerssituaties uit de online training Bezorg Veilig

 

40.000 bezorgers veilig onderweg

Alle maaltijdbezorgers in Nederland veilig onderweg. Dat is Suzanne’s droom. “Dat is nu nog een stip op de horizon. Het begint met aandacht besteden aan het thema en de juiste tools ontwikkelen om er iets aan te doen. Met Bezorg Veilig maken we daar een goed begin mee.” Al zo’n 5100 maaltijdbezorgers volgden de online training. Dat is een mooi aantal, maar dat wordt nog veel meer, als het aan Suzanne ligt. “Er zijn zo’n 40.000 bezorgers in Nederland, dus we zijn er nog niet. We proberen hen te bereiken via de werkgevers, wij dagen hen uit hun medewerkers aan te sporen de training te volgen. We hopen dat meer gemeenten en bedrijven ermee aan de slag gaan. We zijn ook in contact met flitsbezorgdiensten en fietsleasebedrijven. De ontwikkeling is nieuw, op veel vlakken valt nog iets te winnen. Dat maakt het leuk om mijn steentje hieraan bij te dragen. Het gaat om het neerzetten van een sociale norm. We doen het met z’n allen.”

Meer weten over Bezorg Veilig?

Bekijk deze online en offline interventies

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.