Show yourself

  1. Home
  2. Thema's
  3. Kwetsbare verkeersdeelnemers
  4. Show yourself

Scholieren en studenten fietsen veel. Toch missen de fietsen vaak belangrijke faciliteiten, zoals fietsverlichting. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat slechts 22% van de fietsers in studentensteden zowel voor- als achterlicht heeft.

Daarom heeft TeamAlert het project Show Yourself ontwikkeld! Met Show Yourself maakt TeamAlert op een leuke manier jongeren bewust van hun kwetsbare positie op de fiets en het belang van fietsverlichting.

Projectomschrijving
Tijdens Show Yourself gaan medewerkers van TeamAlert het gesprek aan met scholieren en studenten. Op deze manier komen zij erachter wat de sociale norm is omtrent fietsverlichting. Een aantal jongeren krijgen een virtualrealitybril op met een 360-gradenfilmpje over fietsverlichting. In dit filmpje kijk je vanuit het perspectief van een autobestuurder en zie je het verschil tussen geen, slechte en goede fietsverlichting. De andere jongeren kijken mee op het scherm. Door het verschil te laten zien, zien jongeren in hoe slecht je zichtbaar bent zonder fietsverlichting en hoe je opvalt met goede fietsverlichting.


Na het ervaringselement gaan de jongeren de deal aan om voortaan met verlichting te fietsen. Door een handtekening te zetten op een dealkaart en die in een doorzichtige bol te doen, maken ze een belofte en zien ze ook wat de sociale norm is. Als beloning en herinnering aan de gemaakte deal, krijgen de jongeren fietsverlichting.


Met 8 manieren van gedragsbeïnvloeding verwerkt in dit leuke project, zorgt TeamAlert ervoor dat alle jongeren veilig thuiskomen!

Check onze andere interventies binnen dit thema

Heb je een vraag? Neem dan contact op met een van onze collega's.

Geke van der Veen

Adviseur jongeren & maatschappij

Ruben Heinen

Adviseur jongeren & maatschappij

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.