Witte Waas

  1. Home
  2. Thema's
  3. Rijden onder invloed
  4. Witte waas

Zes op de tien gebruikende uitgaanders combineert alcohol en/of drugs met elkaar. Het combineren van middelen vergroot de kans op een ernstig ongeval met 20 tot 200 keer. Jongeren zijn een risicodoelgroep: zij hebben een lagere risicoperceptie, gaan graag uit en experimenteren met drugs en/of alcohol. Daarom heeft TeamAlert het project Witte Waas ontwikkeld! Met Witte Waas maakt TeamAlert op een leuke manier jonge festivalbezoekers bewust van de gevaren van alcohol en/of drugs in het verkeer.

Hoe bewijs je aan de witte waas haas dat je veilig thuiskomt? Laat het met je vrienden zien in de photobooth!

Projectomschrijving

De Witte Waas is de wazige gemoedstoestand waar je in verkeert als je alcohol hebt gedronken en/of drugs hebt gebruikt. De jongeren komen eerst aan bij ‘de Witte Waastent’ waar leeftijdsgenoten het gesprek met ze aangaan over dit onderwerp. Hier wordt kennis gedeeld en staat de sociale norm centraal. Daarna mogen ze de tent betreden.

In de tent zijn er verschillende routes die zijn gebaseerd op hoe de jongeren van plan zijn om naar huis te gaan. Is dit veilig? Top! Dan mogen ze een fysieke deal aan om het goede voornemen te bekrachtigen. Is dit niet veilig? Dan overtuigt een andere medewerker de festivalbezoeker er toch van om wel veilig naar huis te gaan. Als beloning krijgen ze een gadget.

Ten slotte is er een fotomoment; hier laten jongeren samen zien hoe ze veilig thuiskomen. Deze wordt direct geprint en krijgen de jongeren mee. De gadget en foto dienen als herinnering en beloning van de gemaakte deal.

Met 9 manieren van gedragsbeïnvloeding verwerkt in dit leuke project, zorgt TeamAlert ervoor dat alle festivalbezoekers veilig thuiskomen!

Meer weten?

Donna Franken

Adviseur jongeren & maatschappij

Check onze andere interventies binnen dit thema

Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Cookies zijn kleine bestandjes die er voor zorgen dat wij de website beter kunnen afstemmen op jouw zoekgedrag en voorkeuren.