Het jaarverslag van 2024

  1. Home
  2. Over ons
  3. Stichting
  4. Jaarverslag 2024

Jongeren hebben een grotere kans op een ongeluk dan andere weggebruikers in Nederland. TeamAlert zet zich daarom in om jongeren uit te dagen slimme keuzes in het verkeer te maken, zodat zij altijd veilig onderweg zijn. Om dit te kunnen bereiken, is het essentieel om de stem van jongeren serieus te nemen en hen actief te betrekken bij het bedenken van oplossingen voor verkeersveiligheid. In 2024 speelden we actief in op trends zoals de fatbike en zorgden we ervoor dat onze projecten en campagnes visueel en inhoudelijk naadloos aansloten bij jongeren. Benieuwd naar de impact van ons werk? Lees dan ons jaarverslag.

“We zien een zorgwekkende stijging van het aantal verkeersdoden onder jongeren: van 94 in 2023 naar 108 in 2024. De grootste stijging zien we bij fietsers, auto's en motoren. Deze cijfers bevestigen wat wij dagelijks zien: jongeren zijn nog altijd een kwetsbare groep in het verkeer. Het is onze taak – samen met partners – om hen te ondersteunen in het maken van veilige keuzes. Dáár ligt de sleutel tot verandering. 

Directeur-bestuurder Lieke Kreuzberg

PROJECTEN IN 2024

In 2024 heeft TeamAlert zich opnieuw vol ingezet om jongeren bewust te maken van hun rol in het verkeer en hen te ondersteunen bij veilig verkeersgedrag. Met onze impactvolle projecten op scholen, festivals en andere locaties die populair zijn onder jongeren hebben we tienduizenden jongeren door heel Nederland bereikt.

Onze initiatieven richten zich op cruciale verkeersthema’s zoals afleiding in het verkeer, veilig fietsen, rijden onder invloed en het belang van fietsverlichting. Samen met onze jongerenvoorlichters hebben we maar liefst 480 projecten uitgevoerd; 292 op scholen en 188 op festivals/jongerenlocaties. Hiermee hebben we ruim 42.000 jongeren hebben geholpen om veiliger deel te nemen aan het verkeer

 

Bekijk hier een aantal van onze projecten

SAMEN MAAK JE MEER IMPACT

In 2024 heeft TeamAlert een aantal mooie samenwerkingen gehad met diverse opdrachtgevers, waaronder de Provincie Flevoland. Samen met scholieren stapten we op de fiets om de route tussen Urk, Emmeloord en Marknesse van dichtbij te verkennen. Aansluitend gingen we tijdens een ‘pizza-brainstorm’ in gesprek over mogelijke verbeteringen aan het fietspad, zodat deze beter aansluit bij de wensen en behoeften van de gebruikers. Onze ervaringsgerichte aanpak gaf ons inzichten die we nooit uit een enquête hadden gehaald. De combinatie van samen fietsen en brainstormen gaf de jongeren de ruimte om zowel praktisch als creatief mee te denken.

TeamAlert voerde in 2024 een CASI-traject voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit om te onderzoeken of communicatie kan bijdragen aan het verminderen van rijden onder invloed van cannabis. We onderzochten welke gedragsstrategie effectief is en voor welke doelgroep. Samen met verschillende stakeholders en de doelgroep zijn het gedragsdoel, de doelgroepen en de strategieën verkend. Hiermee hebben we belangrijke eerste stappen gezet op het verminderen van cannabisgebruik in het verkeer.  Het resultaat zie je in deze infografic.

In 2024 voerde TeamAlert een onderzoek uit in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. In dit onderzoek werd onderzocht of het doorlopen van twee interventie momenten—te weten: Scooter Elite en een praktijktraining van het KNMV—potentie heeft om de verkeersveiligheid van jonge scooterrijders te verbeteren. We zagen bij jongens een positieve toename in hun houding, risico perceptie, en een intentie voor verkeersveilig gedrag na het volgen van Scooter Elite, wat kan betekenen dat het project zich mogelijk vooral leent voor ‘jongens’. Daarnaast geven zowel jongens als meisjes Scooter Elite een goede beoordeling en geloven beide dat het project de verkeersveiligheid van henzelf en die van anderen zou kunnen verbeteren.

In 2024 werkten we ook weer aan Bezorg Veilig: ons initiatief dat maaltijdbezorgers helpt veiliger de weg op te gaan. We hebben de gemeentelijke aanpak geoptimaliseerd en zijn in Gemeente Utrecht gestart met een kick-off met de wethouder en bezorgpartijen als Thuisbezorgd en Flink. In 2025 gaan we hiermee verder en voegt ook Gemeente Den Bosch zich aan de gemeentelijke aanpak.

Kortom, opdrachten waar we trots op mogen zijn. In 2025 hopen we net als dit jaar weer mooie trajecten te kunnen starten. Laten we samen werken aan een veiliger verkeer!

GEDRAGSCAMPAGNES

TeamAlert heeft in 2024 zoals de jaren daarvoor de Rij drugsvrij campagne en de Rij ballonvrij campagne ontwikkeld en uitgerold. Beiden campagnes maken jongeren bewust van de risico’s van rijden onder invloed in het verkeer en stimuleren veilig gedrag door vooraf de terugrit te plannen. Het ontwikkelen van de campagnes gebeurt altijd in samenwerking met jongeren en onze eigen gedragswetenschappers. Zo zorgen we ervoor dat de campagne echt impact maakt en aansluit bij de doelgroep. Daarnaast sloten we aan bij landelijke campagnes van de overheid zoals 'Bob', 'MONO' en 'Aan in het donker'. We deelden de campagne boodschap via onze eigen social media kanalen met content die aansluit bij jongeren.

Met onze persberichten waarin we campagnes en onderzoeken naar buiten brengen hebben we in 2024 16 landelijke publicaties gehad op de thema’s rijden onder invloed, snelheid, afleiding, onervaren verkeersdeelnemers en kwetsbare verkeersdeelnemers.

TeamAlert heeft in 2024 met alle campagnes en social media content ruim 6,7 miljoen keer een jongere online bereikt. Deze online content heeft 189.558 interacties zoals likes, shares, comments en clicks opgeleverd en 50.970 jongeren hebben een handeling uitgevoerd zoals het doen van een belofte om hun gedrag te veranderen. Wij zijn ontzettend trots op onze campagnes van 2024!


TeamAlert heeft in 2023 met alle campagnes en content ruim 12 miljoen keer een jongere bereikt via social media en online hebben 32.384 jongeren een handeling uitgevoerd om hun gedrag te veranderen. Wij zijn ontzettend trots op onze campagnes van 2023!

TOETSING PROJECTEN TEAMALERT

Om als organisatie écht impact te maken, laat TeamAlert haar projecten regelmatig toetsen. In 2024 heeft TeamAlert drie projecten uitgebreid met een e-bike variant, te weten: Blikveld, Kruispunt, en Streettalk. Deze projecten zijn ingediend bij de CROW toolkit en hebben daar de hoogste haalbare beoordeling gekregen.

Naast deze beoordeling, monitort TeamAlert elk jaar hoe jongeren de projecten en medewerkers beoordelen. TeamAlert heeft in 2024 de rapportage voor 2023 gedaan. De projecten kregen gemiddeld een 7,8 en voorlichtingsmedewerkers kregen gemiddeld een 8,7!. De rapportage voor 2024 zal begin 2025 plaatsvinden.

TeamAlert is erg trots op de beoordelingen en blijft haar projecten verder ontwikkelen.

ONDERZOEK

De belevingswereld van jongeren is constant in beweging. Het onderzoeksteam van TeamAlert monitort en onderzoekt daarom voortdurend welke problematiek er speelt onder de jongerendoelgroep. In 2024 hebben ruim 9.100 jongeren deelgenomen aan een online vragenlijst en hebben we 152 jongeren face-to-face gesproken in een van onze pizzabrainstorms of diepteinterviews.

TeamAlert heeft afgelopen jaar onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van het gedrag van jongeren in het verkeer, waaronder een groot onderzoek naar carmeetings en straatraces, het gebruik verkeersapps, afleiding door muziek(oortjes), fatbikes, rijden onder invloed van alcohol, drugs, en combinaties daarvan.  

Meer weten over de belevingswereld van jongeren? Neem dan een kijkje in ons Kenniscentrum waar je al onze onderzoeken gemakkelijk download.

KENNISDELING

In 2024 heeft TeamAlert actief ingezet op het delen van kennis over jongeren en verkeersveiligheid.
Ons doel: ervoor zorgen dat onze expertise maximaal wordt benut om de verkeersveiligheid van jongeren te verbeteren. Dit deden we zowel online als offline.

Zo organiseerden we verschillende en kennissessies, waarin we onze inzichten deelden en kennisuitwisseling met externe partijen en jongeren stimuleerden. Ook versterkten we onze online aanwezigheid via het kenniscentrum op onze website, LinkedIn en nieuwsbrieven (o.a. via Mailchimp).

Op deze manier benutten we onze signalerende functie optimaal en dragen we actief bij aan bewustwording en gedragsverandering. Niet alleen onder jongeren, maar ook in de bredere maatschappij.

PERSONEELSSAMENSTELLING

  • Hoeveel medewerkers werkten er eind 2024 bij TeamAlert?

    Eind 2024 bestond de complete crew van TeamAlert uit 26 werknemers en 1 stagiaire. Van manager operatie tot gedragsonderzoeker en van accountmanager tot grafisch vormgever. Ieder met zijn/haar eigen specialisme om samen het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren terug te dringen.

  • Hoe zag de samenstelling van het team op kantoor eruit in 2024?

    In 2024 bestond het team op kantoor uit 16 vrouwen, 9 mannen en 1 persoon die zich niet als man of vrouw identificeert. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers was 32 jaar, wat past bij het jonge karakter van Stichting TeamAlert.

Meer weten over de werkzaamheden van TeamAlert?

Wil je meer weten over onze jaarcijfers, onze projecten en hoe we jouw organisatie kunnen helpen bij het vergroten van bewustzijn en veiligheid onder jongeren? Neem dan nu contact op met ons team.

Contact