Kenniscentrum

  1. Home
  2. Kenniscentrum

Het onderzoeksteam van TeamAlert monitort en onderzoekt voortdurend welke problematiek er speelt binnen de jongerendoelgroep. In dit kenniscentrum vind je een overzicht van al onze onderzoeken en de bijbehorende factsheets.

Onderzoek

Jongeren en de fietshelm

Door de fietshelm neemt het risico op ernstig hoofd- of hersenletsel na een botsing of val met gemiddeld 60% af (Hoye, 2018). Hoewel deze cijfers laten zien dat de fietshelm een positieve invloed kan hebben op het verkleinen van het aantal verkeersdoden en het verminderen van (ernstig) hoofd- of hersenletsel, is de mening over de fietshelm erg negatief (Het Parool, 2020). Onderzoek naar de attitude ten opzichte van de fietshelm is echter nog niet eerder uitgevoerd onder Nederlandse jongeren. Het is daarom onduidelijk in hoeverre zij bereid zijn om een fietshelm te dragen. 

Onderzoek

Fietsgedrag van middelbare scholieren

Voor de groep twaalf tot en met veertienjarigen ligt het aantal verkeersdoden hoger op de fiets dan bijvoorbeeld in de auto of als voetganger. Een mogelijke verklaring is dat zij rond deze leeftijd vaker zelfstandig als fietser gaan deelnemen aan het verkeer (SWOV, 2019). Wanneer het aantal ernstig gewonde fietsers onder deze groep verdeeld wordt over de maanden van het jaar, dan valt op dat met name twaalfjarigen in de maand september ernstig gewond raken in het verkeer (SWOV, 2019).  

Onderzoek

Jongeren en corona in het verkeer

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020, werden door de Nederlandse overheid verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Na enkele maanden ging Nederland langzamerhand ‘van slot’, door onder meer het openen van de scholen en de horeca. Belangrijk was wel het hanteren van de anderhalvemetermaatregel, ook in het verkeer. Mensen moeten afstand houden in de auto, trein of bus, tijdens het fietsen en op de stoep. Dit zorgt voor allerlei uitdagingen in verschillende situaties, bijvoorbeeld op drukke routes met veel voetgangers.

Onderzoek

Jongeren en social mediagebruik

Jongeren maken ontzettend veel gebruik van social media: dagelijks zelfs meer dan 2 uur (Newcom 2022). Veel informatie over sociamediagebruik en jongeren is al bekend, maar er mist diepere informatie over achterliggende motivaties. Daar heeft TeamAlert in 2020 onderzoek naar gedaan door middel van focusgroepen en een kwantitatieve toetsing.  

In dit onderzoek hebben we onderzocht in hoeverre verschillende gedragsdeterminanten een rol spelen in het gebruik van social media. Ook keken we naar psychologische aspecten van sociale media. Want hoe zit het met sociale druk door het gebruik van social media en ervaren jongeren hierdoor stress? Dat lees je in dit onderzoek

Onderzoek

Jongeren en nieuwe vervoersmiddelen

De afgelopen jaren is het aanbod van elektrische vervoersmiddelen in Nederland sterk toegenomen. In 2018 werden er al meer elektrische fietsen verkocht dan 'gewone’ fietsen (BOVAG, 2020). Ook schaffen steeds meer mensen andere licht elektrische voertuigen (LEV) aan, zoals hoverboards, elektrische stepjes en skateboards. In 2020 werd uitgesproken dat er nieuwe wetgeving ontwikkeld gaat worden waardoor mogelijk dit soort LEV’s toegestaan zullen worden op de openbare weg (Tweede Kamer, 2020). Hierdoor zal het gebruik van deze vervoersmiddelen naar verwachting toenemen.  

Onderzoek

Jongeren en lachgas in het verkeer

De afgelopen tijd is het gebruik van lachgas veel in het nieuws geweest. In totaal gebeurden er in de afgelopen drie jaar bijna 1800 ongevallen met lachgas. Bij 63 dodelijke ongevallen en 362 ongevallen met (ernstig) letsel werd lachgasgebruik geconstateerd (NOS, 2021). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil het aantal slachtoffers in het verkeer door lachgas terugdringen en heeft daarom TeamAlert, als expert op het gebied van jongeren en verkeer, om advies gevraagd.

 

Onderzoek

Jongeren en ADAS

Steeds meer auto’s beschikken over rijtaakondersteunende systemen (ADAS; Advanced Driver Assistance Systems). Naar verwachting zullen deze systemen in steeds meer auto’s beschikbaar worden en mogelijk in de toekomst zelfs compleet de besturing van auto’s overnemen. Vanaf 2022 worden een groot aantal ADAS zelfs verplicht in nieuwe auto’s. Er is nog maar weinig bekend over het gebruik van deze systemen onder jongeren. Wat vinden ze van de rijhulpsystemen, hoe goed kennen de jongeren de systemen en welke gebruiken zij het liefst?

 

Onderzoek

Jongeren en alcohol in het verkeer

20% van de jonge mannelijke bestuurders geeft aan weleens met alcohol op te rijden (TeamAlert 2019). Om dit probleem aan te pakken is het belangrijk om te weten wáárom jonge bestuurders onder invloed van alcohol in de auto stappen. Alleen met die kennis kunnen we hier ook daadwerkelijk iets aan doen. Daarom heeft TeamAlert onderzocht wat jonge bestuurders motiveert om te rijden onder invloed van alcohol.  

Een onderzoek laten uitvoeren?

Onderzoek

Blogs