Kenniscentrum

  1. Home
  2. Kenniscentrum

Het onderzoeksteam van TeamAlert monitort en onderzoekt voortdurend welke problematiek er speelt binnen de jongerendoelgroep. In dit kenniscentrum vind je een overzicht van al onze onderzoeken en de bijbehorende factsheets.

Onderzoek

Jongeren en het appverbod

Sinds 1 juli 2019 geldt in het verkeer een algeheel verbod op het vasthouden van mobiele elektronische apparaten. Dat zorgt namelijk voor afleiding. Veel jongeren hebben hun smartphone altijd bij zich: ze gaan ermee naar bed, staan er mee op en nemen ook hun smartphone mee in het verkeer. Jongeren hebben relatief weinig ervaring in het verkeer. Dat leidt ertoe dat jongeren situaties minder goed kunnen inschatten (SWOV, 2018). Ook zijn jongeren gevoeliger voor ‘fear of missing out’ en directe beloning, waardoor zij de verleiding om hun smartphone erbij te pakken tijdens het fietsen moeilijk kunnen weerstaan (TeamAlert, 2020). Vanwege de combinatie van deze factoren vormen jongeren een belangrijke risicogroep als het gaat om smartphonegebruik op de fiets. 

Onderzoek

Jongeren en slaap

Welke beschermende- en risicogedragingen voor slaap voorspellen de slaapkwantiteit en slaapkwaliteit van Nederlandse jongeren?

Onderzoek

Jongeren en oplossingen voor slaapproblemen

Welke oplossingen hebben jongeren zelf voor hun slaapproblemen? Samen met stakeholders heeft TeamAlert op woensdag 6 maart tijdens de kennissessie gebrainstormd over oplossingen voor slaaptekort en slecht slapen bij jongeren. Nu is het belangrijk dat we ook de jongeren laten meedenken over oplossingen. We hebben jongeren daarom gevraagd:

- welke oplossingen zij zelf zien voor piekeren, laat slapen door huiswerk, mediagebruik en gebrek aan regels van ouders.

-welke oplossingen vanuit de kennissessie zij als kansrijk zien, en waarom?

- wie hen kan helpen in deze oplossingen.

De resultaten worden in dit document gepresenteerd.

Onderzoek

Jongeren en afleiding door smartphonegebruik tijdens het autorijden

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat smartphonegebruik achter het stuur een belangrijke oorzaak is van verkeersongevallen. Afleiding van de smartphone zorgt voor een groter ongevalsrisico (SWOV, 2020). Jongeren in het bijzonder vormen een risicogroep wanneer ze te maken krijgen met afleiding door smartphonegebruik, omdat ze vaak nog onervaren zijn in het verkeer. Om projecten op het thema afleiding binnen TeamAlert nog beter aan te laten sluiten op de belevingswereld van jongeren die zich in het verkeer afgeleid voelen door hun smartphone, heeft TeamAlert onderzoek gedaan naar wat jongeren motiveert om hun smartphone te gebruiken tijdens het autorijden.  

Onderzoek

Hoe motiveer je jongeren geen drugs te gebruiken in het verkeer

Drugsgebruik en deelname aan het verkeer is een gevaarlijke combinatie. Dat is natuurlijk bekend. Maar wist je ook dat gecombineerd drugsgebruik, of alcohol in combinatie met drugs, de kans op een ernstig ongeval maar liefst 200 keer vergroot (Houwing & Hagenzieker, 2013)? Uit onderzoek van Van Laar & Van Gestel (2017) blijkt dat drugsgebruik onder jongeren vanaf 18 jaar de laatste jaren licht is toegenomen. De geluiden dat er meer drugs wordt gebruikt onder jongeren krijgt TeamAlert ook terug van haar voorlichtingsmedewerkers, die wekelijks met jongeren in gesprek gaan over het onderwerp. 

Onderzoek

Jongeren en drugsgebruik achter het stuur

Het aantal bestuurders dat onder invloed van drugs autorijdt, neemt al jaren toe (Moleman, 2022). En dat terwijl drugsgebruik de kans op een verkeersongeval fors verhoogt (Hels et al., 2011)! Naar schatting speelt drugs in 10% van de ernstige verkeerongevallen dan ook een rol (Isalberti et al., 2011). 

Onderzoek

Jongeren en hun type risicogedrag

TeamAlert heeft de jaren ervaring en kennis over de jongerendoelgroep opgebouwd. Om in de toekomst subgroepen met nog meer impact te kunnen 'bereiken' is bij TeamAlert de wens voor een segmentatieonderzoek. Een segmentering op basis van houding, gedrag en drijfveren, dat ook thema overstijgend kan, worden het resultaat zijn.

Vorige 1 ... 9 10 11 Volgende

Een onderzoek laten uitvoeren?

Onderzoek

Blogs