Kenniscentrum

  1. Home
  2. Kenniscentrum

Het onderzoeksteam van TeamAlert monitort en onderzoekt voortdurend welke problematiek er speelt binnen de jongerendoelgroep. In dit kenniscentrum vind je een overzicht van al onze onderzoeken en de bijbehorende factsheets.

Onderzoek

Jongeren en de fatbike

De fatbike is een veelbesproken fenomeen in het nieuws. Hoewel het eerder vaak ging over het vernieuwende en stoere karakter van dit type e-bike, kwamen fatbikers het laatste jaar veelal negatief in het nieuws. Zo zorgen ze voor veel “ergernis en overlast” (NOS, 2024) en zijn ze “bijna even verguisd als populair” (Parool, 2023). Ook is het aantal ongelukken met ernstig letsel onder fatbikers sterk toegenomen (VeiligheidNL, 2024).

 

Onderzoek

Jongeren en de fatbike

In 2023 is een mailing (nieuwsbrief) voor beginnende bestuurders gestart in samenwerking met het CBR. Deze samenwerking is in 2024 voorgezet. In 2024 is de nieuwsbrief in totaal 4 keer verzonden naar de doelgroep. Naast de nieuwsbrief heeft TeamAlert dit jaar ruimte gemaakt om de doelgroep aan de hand van een onderzoek nog een keer te benaderen. Dit onderzoek richt zich op 2 facetten: Wat vindt de doelgroep van de content van de nieuwsbrief en welke onderwerpen spreekt hen vooral aan? In hoeverre speelt rijangst, schaamte, en spanning een rol bij deze doelgroep van beginnende bestuurders? Er is een vragenlijst uitgezet door TeamAlert waaraan in totaal 117 jongeren hebben deelgenomen.

Factsheet

Jongeren als beginnende bestuurders

Beginnende bestuurders hebben meer kans op een verkeersongeval (SPV, 2018). Het risico op een dodelijk ongeval ligt voor beginnende bestuurders 4,5 keer hoger dan voor ervaren bestuurders (SWOV, 2021). Benieuwd waar dit door komt? Je leest het in de factsheet Jongeren als beginnende bestuurders!  

Onderzoek

Jongeren en drugs: sociale norm en trends

In vergelijking met andere Europese landen is het drugsgebruik in Nederland onder jongeren hoog. Maar, de meeste jongeren gebruiken geen drugs. Onder sommige jongeren heerst toch het idee dat het gebruik van drugs steeds normaler is (EenVandaag, 2023). Naast gezondheidsrisico’s kent drugs veel maatschappelijke gevolgen, zoals de kans op verkeersongevallen. Er is veel kennis over het drugsgebruik onder jongeren en de veronderstelde normalisering van drugs in Nederland. Als aanvulling hierop onderzocht TeamAlert de huidige trends en de geldende sociale norm rondom drugsgebruik in het verkeer.

Onderzoek

Jongeren onder invloed op de elektrische fiets

Fietsen onder invloed van alcohol komt veel voor onder jongeren, blijkt uit eerder onderzoek van TeamAlert (2023). Gezien de groeiende populariteit van de elektrische fiets onder jongeren (GfK, 2022), ontstond de vraag in welke mate jongeren na het drinken van alcohol op de elektrische fiets stappen. TeamAlert onderzocht dit en de resultaten zijn opvallend: ruim één op de vijf jongeren uit het onderzoek rijdt onder invloed op de elektrische fiets. Van deze jongeren heeft een kwart al eens een ongeluk meegemaakt. Waarom nemen jongeren dit risico?

 

Factsheet

Jongeren en lachgas in het verkeer

Lachgas is een gas dat wordt gebruikt als narcosemiddel of pijnstiller in de medische wereld. Daarnaast wordt het tegenwoordig vaak gebruikt als drug. Wanneer je lachgas inademt, ervaar je een korte, sterke roes. In 2022 gaf 7,3% van alle volwassen Nederlanders aan wel eens lachgas te hebben gebruikt (Nationale Drug Monitor, 2024).

Factsheet

Jongeren, werk en verkeer

Rijden wordt gezien als de meest risicovolle werk gerelateerde activiteit die werknemers ondernemen (VVN, 2020). Dagelijks begeven jongeren zich voor hun werkgever in het verkeer. Zij vormen in het bijzonder een belangrijke risicogroep in het verkeer, ze vertonen namelijk vaker risicogedrag dan kinderen of volwassenen (Crone, 2018). Vanwege hun kwetsbare positie in het verkeer, is er gekeken naar de potentie van het inzetten van werkgevers om het gedrag van jongeren in het verkeer positief te beïnvloeden (TeamAlert, 2021).

Factsheet

Jongeren en drugs in het verkeer

Bij een politiecontrole na een hardcorefestival in Den Bosch testten 15 van de 110 automobilisten positief op drugs (DTV Nieuws, 2024). Drugs in het verkeer is dus een actueel probleem. Doordat drugs het bewustzijn en de rijvaardigheid van de gebruiker beïnvloeden. Verhoogt rijden onder invloed de kans op een verkeersongeval fors. In combinatie met alcoholgebruik kan drugs in het verkeer de kans op een ernstig ongeval met maar liefst 200 keer vergroten (Hels et al., 2011).  

Een onderzoek laten uitvoeren?

Onderzoek

Blogs